0
proizvoda u Vašoj korpi

Buybook u 2021. godini

 Izdavčka kuća Buybook u 2021. godini objavila je više od šezdeset naslova. Posebno smo ponosni na autore koji su osvojili neke od važnih književnih nagrada. Dragoslav Dedović dobitnik je nagrade “25. novembar” za zbirku poezije “Zemlja pod abažurom”, Almin Kaplan dobitnik je nagrade “Edo Budiša” za zbirku “Dubravske priče”, a Faiz Softić dobitnik je nagrade “Zaim Azemović” za knjigu “Noćni čuvar pasa”. Semezdin Mehmedinović je s knjigom “Ovo vrijeme sada” bio u užem izboru za nagradu “Predrag Matvejević”, a Damir Uzunović je s romanom “Ja sam” ušao u uži izbor za nagradu “Fric” koja će biti dodijeljena početkom 2022. godine. Prema romanu “Schindlerov lift” Darka Cviijetića Kokan Mladenović je u 2021. režirao predstavu koja je oduševila publiku. Roman “Kintsugi tijela” Senke Marić u prevodu Celie Hawkesworth na engleski jezik kao “Body Kintsugi” nagrađen je Pen Translates nagradom, a roman “Izvedeni iz kičmi” Amile Kahrović Posavljak bio je u užem izboru za nagradu “Meša Selimović”. Knjiga “Me’med, crvena bandana i pahuljica” Semezdina Mehmedinovića prevdena je na engleski jezik kao “My Heart”.

U 2021. počeli smo s realizacijom projekta “Od jedne pandemije do druge: 100 godina evropske književnosti u 10 knjiga” podržanog od strane programa Evropske unije Kreativna Evropa u okviru kojeg smo objavili roman “Zemlja drugih” Lejle Slimani, dramu “R.U.R.” Karela Čapeka te romane “Šala” Milana Kundere i “Tuđa krv” Simone de Beauvoir. U septembru smo projekat predstavili na virtuelnom događaju „Reading Balkans: Connecting Publishers“ u organizaciji izdavačke kuće Goga iz Slovenije.

U aprilu je održano “Proljeće u Buybooku”, tradicionalna manifestacija u okviru koje smo ponudili veliki broj aktuelnih naslova na engleskom jeziku što je oduševilo posjetioce.

Na šestom po redu Međunarodnom festivalu književnosti Bookstan, održanom početkom jula, ugostili smo više od trideset autora i autorica iz regije i svijeta. Objavili smo više od dvadeset novih naslova među kojima izdvajamo knjige „Tunjo: razgovori s Muhamedom Filipovićem“ Ruždije Adžovića, “Noćnu stražu” Darka Cvijetića, “Gretu” Faruka Šehića,  „Sve ono što u džepove nije moglo stati“ Adnana Žetice, “Neko drugi” Envera Kazaza, “Radio Piton” Samedina Kadića,  „Predodređenje“ Edina Kukavice, “zamisli zambezi iz riblje perspektive” Đorđa Krajišnika, “Mehu” Almina Kaplana, “Ja sam” Damira Uzunovića, “Čudo u ulici Omera Maslića” Jasmina Agića, “Yesterday” Namika Kabila, “Kapiju” Medihe Šehidić, ”Ono o čemu se ne može govoriti” Elvedina Nezirovića, “Knjigu odlazaka” Velibora Čolića, “Tužnu felisidadu” Vuka Rodića, „Iza šutnje su planine“ Adnana Repeše i „Drugi zakon termodinamike“ Drage Glamuzine.

 Na Bookstanu smo ugostili popularnu tursku autoricu Şebnem İşigüzel čije su romani “Konak suza” i “Venera” prethodno objavljeni u izdanju Buybooka. Online putem ugostili smo i rusku književnicu Guzelj Jahinu, čiji je novi roman “Ešalon za Samarkand” prvi prevod u svijetu doživio upravo na bosanski jezik u izdanju Buybooka. Tokom četiri dana, posjetiocima smo ponudili bogat program, odličnu atmosferu i prigodne popuste na predstavljene naslove.

Tri Buybookova autora – Semezdin Mehmedinović, Damir Uzunović i Mile Stojić bili su dio 14. Vriska – sajma knjiga i festivala autora koji je u septembru održan u Puli.

U oktobru su Darko Cvijetić i Damir Uzunović bili učenici festivala “Ja BIH… 5 dana Sarajeva u Zagrebu”, a početkom novembra smo na Sajmu izdavača/nakladnika u BiH ugostili Michaela Martensa i predstavili njegovu posljednju knjigu “San zvani Jugoslavija”.

U dobro poznatom novembarskom terminu, družili smo se s posjetiocima zagrebačkog sajma knjiga Interliber, a dio Buybookovih autora – Mediha Šehidić, Faruk Šehić, Senka Marić, Damir Uzunović, Goran Samardžić, Martina Mlinarević – družio se s čitaocima u Pragu, na Danima bosanskohercegovačke književnosti.

 

U drugoj polovini godine Bookstan je otpočeo s realizacijom projekta Bookstan on Air podržanog od strane  Međunarodnog fonda za pomoć koji su ustanovili njemačko Ministarstvo vanjskih poslova, Robert Bosch Fondacija, Fondacija S. Fischer i Goethe institutaBookstan on Air se bavi proširenjem festivalske web stranice te književnom kritikom i intervjuima s autoricama i autorima. Pored toga, fokus je na dva veoma popularna medija: podcastu i radioemisiji koji se bave aktuelnim književnim i književno-teorijskim temama.

U decembru smo u saradnji sa Filozofskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu promovisali poljske i češke autore objavljene u izdanju Buybooka, a kraj godine bio je rezervisan za Noć knjige, manifestaciju kojom zaključujemo godinu i u okviru koje smo predstavili nekoliko novih naslova koje je publika dočekala s oduševljenjem – “Otok nestalih stabala” Elif Safak, “Knjižara u Teheranu” Marjan Kamali, “Pčelar iz Alepa” Christy Lefteri te “Mračnu kći” Elene Ferrante.

Krajem godine objavili smo posljednji dio serijala o Harryju Potteru, deset godina nakon objavljivanja prvog dijela u izdanju Buybooka. Tim povodom smo za naše kupce i kolekcionare pripremili posebno izdanje – sve nastavke u posebno dizajniranoj kutiji.

 

U 2021. godini objavili smo veliki broj stranih hitova koji su se našli na popisima najčitanijih knjiga u svijetu. Neki od njih su najnoviji romani Kazua Ishigura i Ayada Akhtara – “Klara i Sunce” i “Domovinske elegije”, “Impuls” kanadske autorice Ashley Audrain, napeti triler čija je ekranizacija trenutno u pripremi, “Ponoćno sunce” Stephanie Meyer, nastavak popularne Sumrak sage, “Njen ja” Reze Amirkhanija, roman koji je doživio čak 50 izdanja na perzijskom jeziku, “Slatka tuga” Davida Nichollsa čiji je prethodni roman “Jedan dan” bio jedan od najprodavanijih naslova u Buybooku, “Velika magija” jedne od najčitanijih savremenih autorica, Elizabeth Gilbert, “Prosvjetljenje stable zerdelije” Shokoofeh Azar, roman koji se našao u polufinalu Međunarodnog Bookera, zbirku “Pravi život” jednog od najprevođenijih poljskih pjesnika, Adama Zagajewskog, “Hitler: Samo svijet je bio dovoljan” britanskog historičara Brendana Simmsa, knjiga koju je časopis Daily Telegraph proglasio najvažnijom knjigom 2019. godine.


Ovom prilikom vam se od srca zahvaljujemo na praćenju naših dosadašnjih aktivnosti i želimo vam sve najbolje u 2022. godini. 


Poziv za stipendiranje mladih književnih kritičara/ki, kolumnista/ica, novinara/ki i studenata/ica

Damir Uzunović dobitnik nagrade "Fric" za roman "Ja sam"

"Harry Potter i kobne moći" J. K. Rowlling u pretprodaji do 20.10.

"Noćna straža" Darka Cvijetića u pretplati

"Harry Potter i princ poluplave krvi" J.K.Rowling u pretprodaji

Arhiva novosti