0
proizvoda u Vašoj korpi

"Nažalosnost stvari" Dimitrija Verhulsta uskoro u prodaji

 

Dimitri Verhulst (Aalst, 1972) belgijski je pisac i jedan od najznačajnijih flamanskih glasova današnjice. Čim je naučio pisati znao je da mora postati pripovjedač. Bez roditelja i novca nije si mogao priuštiti ozbiljnu naobrazbu. U dobi od 26 godina, 1999. godine debitirao je zbirkom priča „Susjedna soba“, a međunarodnu slavu stekao je romanima „Problemski Hotel“ i „Nažalosnost stvari“, prevedenim na dvadeset i pet jezika, i po kojem je 2009. godine snimljen istoimeni film prikazan na festivalima širom svijeta. Verhulst je dobitnik mnogih važnih književnih nagrada.

 

U romanu „Nažalosnost stvari“ autor se vraća u svoj rodni kraj, u flamansku Selendru. Upoznajemo njegovog oca Pierra, koji svoga tek prije nekoliko sati rođenog sinčića trpa u poštarsku vreću te na biciklu obilazi sve kafane u selu kako bi ga pokazao prijateljima; njegovu baku, čiji noćni počinak prečesto prekida policija kada dođe isporučiti nekog od njezinih pijanih sinova; a tu su i nezaposleni stričevi Letva, Herman i Mrga, za koje je svjetsko prvenstvo u opijanju najveće životno postignuće i koji žive prema geslu „Bog stvori dan i mi ga nekako proživljavasmo“.

 

Gotovo svako poglavlje je poput džuboksa iz kojeg svira Roy Orbinson, zbog čijeg povratničkog koncerta na TV-u ekipa upada kod susjeda koji jedva govore nizozemski, što se na kraju pretvara u orgije sumanutog veselja. Sve su selendre zapravo iste, a ova priča mogla bi se napisati i u bilo kojem slavonskom ili bosanskom mjestu a da ne izgubi ništa od svog humora i gorčine. Pripovjedač je i sam svjestan svih onih života koje je propustio imati kako bi preživio u tom razuzdanom teatru prljavštine. No s vremenom postaje svjestan nužnosti promjene, te, pomalo s gorčinom zaključuje:

 

„Sjećanje je utješni grč života, neka viša vrsta izbačene posteljice. Smrt nastupa tek kad se sjećanje iscrpi, raspadanje počinje kad ljudi prestanu sanjati o nama…“

 

Iako kažu da su pesimisti iskusni optimisti, u svijetu Vehulstovih sve je obojeno optimizmom. Dalo bi se raspravljati je li to zbog toga što su prečesto pijani da bi imali vremena za pesimizam. No to zapravo nije bitno, jer pesimistima čak ni Roy Orbinson ne bi uspio izvući osmijeh na lice.

 

„Nažalosnost stvari“ dirljiv je hvalospjev selu jedne mladosti, a ujedno i apsurdno smiješan obračun s njim. Verhulst je vješt stilist koji izgrađenim osjećajem za trenutak te iznimnom pripovjedačkom snagom zaokuplja čitateljevu pozornost od prve do zadnje stranice.

 

Pročitajte nekoliko prvih stranica: 

Nazalosnost stvari.pdf
 

Gilbert, Slimani i Doshi o snazi književnosti

Poziv za stipendiranje mladih književnih kritičara/ki, kolumnista/ica, novinara/ki i studenata/ica

Leïla Slimani najavit će Bookstan 2020.

Ljeto u Buybooku se nastavlja!

Ljeto u Buybooku

Arhiva novosti